Terug

Zijn dit de moeilijkste haakpatronen ooit?

Zijn dit de moeilijkste haakpatronen ooit?

Zelfs als je veel haakervaring hebt, zijn er patronen en projecten waarvan je denkt: oef. Lastig, groot, complexe steken, ingewikkelde technieken. We vonden op internet de ingewikkeldste haakprojecten. Durf jij het aan?

1. Kabels haken

Kabels breien is al een kunst, met tellen, tellen, tellen en je niet af laten leiden, maar heb je wel eens kabels gehaakt? Alleen geschikt voor hakers met een flinke dosis geduld en enorm doorzettingsvermogen. Als het lukt, is het prachtig! Kijk maar naar de patronen in het boekje Kabels en structuren haken.

2. 3D-haken

Ga je van platte lapjes naar een ingewikkelde knuffel, dan moeten je hersens in het begin flink kraken. Je hebt niet alleen maar de lengte en de breedte in de gaten te houden, maar ineens moet je werkstuk diepte krijgen, een vorm. Je hebt ook haaksteken die een reliëf maken, net zulke hersengymnastiek. Denk maar aan bloemen, waarbij de blaadjes over elkaar moeten vallen, of haakpatronen waarbij je schubben of veren maakt. Waarschijnlijk moet je in het begin een keertje uithalen en opnieuw beginnen, maar daar laat je je niet door uit het veld slaan, toch?

3. Interlocking

Stel je een haakwerk voor waarbij een patroon niet aan één kant, maar aan twee kanten zichtbaar wordt. Wat? Ja, dat is interlocking. Een techniek die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij het maken van dekens. Ervaren handwerker Conny draait er haar haaknaald niet voor om, maar de gemiddelde haker zal toch echt een keertje slikken voordat ze aan zo’n groot project met een patroon in twee kleuren begint.

4. Enorme kleurige dekens

Prachtig, die kleurige dekens die je soms op Pinterest en Instagram voorbij ziet komen. Allemaal lapjes aan elkaar, en ieder lapje is al een klein kunstwerk. Bij elkaar vormen ze dan ook nog een patroon of een afbeelding. Ongelofelijk mooi! Maar ook: ongelofelijk veel werk. Hoeveel tijd gaat daar wel niet inzitten? De meeste ervaren hakers werken weken of maanden aan zo’n deken, maar om de moed er een beetje in te houden, gaan ze niet non-stop met die deken verder. Af en toe een ander, kleiner project tussendoor houdt het een beetje leuk. Ben je een haker van de lange adem, en kun je zo’n prachtige deken niet weerstaan: go for it! Als je ‘m af hebt, is het een project om ontzettend trots op te zijn.

En, wat is jouw allermoeilijkste haakwerk? Wat doe je als een patroon je ver boven je pet gaat?

Als je advies nodig hebt, kun je altijd advies vragen met Marlaine, via mail of telefoon. Misschien kunnen wij je helpen bij het lastigste stukje?

Lees meer over

Foto: Kiy Turk (Unsplash)

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »