Terug

Samurai kunnen niet haken - en andere feiten over amigurumi haken

Samurai kunnen niet haken - en andere feiten over amigurumi haken

Creatieve, schattige kleine poppetjes, knuffeltjes en babyspulletjes, allemaal gehaakt met een enorm populaire haaktechniek, dat is amigurumi. Ben jij al verslingerd aan het maken van amigurumi? Dan wil je deze grappige feiten vast weten!

Haken heeft geen lange geschiedenis in Japan

Amigurumi zijn Japans, maar eigenlijk is dat heel bijzonder. Europa heeft een lange geschiedenis met handwerken, zoals haken en breien, maar Japan niet echt… Pas in de negentiende eeuw werd haken als techniek geïntroduceerd in Japan. Het was vooral iets voor meisjes. Ze maakten nog geen amigurumi, maar wel kleine gehaakte bloemetjes en fruit, zoals kalabassen en sierbessen. Pas halverwege de twintigste eeuw verschijnen er Japanse patronen om knuffels te haken.

Samurai konden wel breien, maar niet haken

Uit historische bronnen blijkt dat samurai, hoogstaande ridders van het Japanse rijk, konden breien. In de zeventiende eeuw maakten ze hun eigen handschoenen en een hoes voor hun eigen zwaard. Sokken breien, daar kon zo’n samurai niet aan beginnen, dat was iets voor gewone mensen.

Amigurumi is een nieuw Japans woord

Het woord amigurumi is een combinatie van het Japanse woord ‘ami’, betekenis: gehaakt of gebreid, en ‘nuigurumi’, wat betekent: aan elkaar gestikt. Nuigurumi wordt meestal gebruikt om knuffeldieren en lappenpopjes aan te duiden. Pas in 1951 werd het woord ‘amigurumi’ voor het eerst gebruikt en vanaf de jaren zeventig werden de gehaakte kleine knuffeltjes echt populair. Hoor je ook vaak: kawaii. Dat is het Japanse woord voor ‘schattig’, en amigurumi zijn nou eenmaal heel erg kawaii…

Je kunt ze breien, je kunt ze haken

Amigurumi kun je breien, maar meestal worden ze gehaakt. Oorspronkelijk waren het kleine, schattige beestjes, maar tegenwoordig worden er ook grotere knuffels gehaakt met amigurumi-techniek. Wat dat is? Vooral het haken in spiralen in eenvoudige steken, zoals vasten, worden bij amigurumi-haken veel gebruikt. Geen ingewikkelde toestanden dus, en dat betekent dat ook beginnende hakers snel wat moois kunnen maken.

Kleine haakwerkjes, dus: makkelijk meenemen

Een voordeel van amigurumi-haken: de haakwerkjes zijn niet groot, dus je kunt ze makkelijk meenemen. In de trein naar je werk of naar school, in het vliegtuig naar vakantie of gewoon even tussendoor op de bank, zo’n amigurumi pak je er zo even bij. Daar zullen mensen die sjaals, dekens of vesten haken wel eens jaloers naar kijken, een haakwerkje met een klein bolletje dat je zo in je binnenzak stopt!

Inspiratie nodig? Keuze genoeg!

Omdat amigurumi de laatste jaren zo razendpopulair is, zijn er heel veel boeken en losse patronen van leuke poppen en knuffels die je kunt maken. Veel verschillende stijlen, smaken en soorten knuffels. Je kunt deze haaktechniek ook combineren met bijvoorbeeld muziekdoosjes of mobiles om leuke babyspullen te haken. Is het klaar? Hang er dan een labeltje aan om trots te laten zien dat jij de maker bent van dit superschattige haakwerk!

Lees meer over

 

Yarn and colors must-havePoppenaccessoiresVeiligheidsoogjesVeiligheidsneusjesVullingPatronen

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »