Terug

Wie is Alexa van Amilishly? | Blog Marlaine.nl

Wie is Alexa van Amilishly? | Blog Marlaine.nl

Een blog om jezelf voor te stellen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat zou iemand over mij, Alexa, willen weten? Ik stelde de vraag op Facebook - en deze vragen gebruik ik om meer over mijzelf en Amilishly te vertellen. Enne het is best veel leesvoer geworden. Veel leesplezier!

Amilishly

Ik begon Amilishly in 2016. Ik bedacht toen het patroon voor Elsa, het popje wat inmiddels menig hart van amigurumi hakers en haaksters heeft veroverd. Op dat moment bedacht ik dat het tijd was om mijn ontwerpen de wereld in te sturen en opende ik mijn Instagram account. Maar niet voordat ik de naam had bedacht waaronder ik zou gaan ontwerpen: Amilishly.

Hoe kom je op de naam Amilishly?
Amilishly is de naam waarvoor ik ging. Ami staat voor amigurumi, dus dat moest sowieso in de naam terugkomen. Lishly plakte ik er achter… Woorden die in het Engels eindigen op lishly, zoals stylishly, dollishly of girlishly geven aan dat het op een bepaalde manier gebeurt: een stijlvolle manier, poppige manier of meisjesachtige manier. Dat moest het zijn! Amilishly: amigurumi op de Alexa manier ;) Inmiddels zijn er minstens dertig meisjes én een jongen in de Amilishly familie en allemaal in de Amilishly stijl.

Inspiratie en ontwerpen

Sinds ik Amilishly startte is er geen dag voorbijgegaan dat ik niet bezig ben met het bedenken van nieuwe poppen en verhalen, maar haken en creatief zijn? Daarvoor moeten we nog iets verder terug in de tijd.

Hoe heb jij leren haken, breien en ontwerpen?
Ik leerde haken en breien van mijn moeder. Haken toen ik vijf was en breien een jaar later. Patronen lezen was er toen nog niet bij voor mij. Als ik iets wilde maken, zoals kleding voor een pop, ging ik daarom gewoon zelf dingen bedenken en zo ben ik heel organisch in het ontwerpen gerold.

Hoe zet je dingen uit je hoofd om in lossen en vasten?
Om de dingen die je in je hoofd hebt om te zetten in vormen is het belangrijk om te weten op welke manier steken met elkaar werken. Wat gebeurt er als je op een bepaalde manier meerdert? Welke vorm komt daar dan uit? En met die basis kun je aan de slag om ontwerpen te maken. Dit leer je door het te doen. Verder teken ik ook graag en heb ik heel snel een duidelijk beeld van wat ik wil maken en hoe ik dat moet doen, maar die basis is echt belangrijk!

Hoe kom je tot die mooie kleurcombinaties die we in je ontwerpen terug zien?
Ik vind het heerlijk om met kleur bezig te zijn. Kleuren bij elkaar leggen voor nieuwe poppen bijvoorbeeld. Een tip die ik daarvoor heb, is gebruik maken van de kleurencirkel van Johannes Itten. Deze cirkel laat zien welke kleuren contrasteren of juist dicht bij elkaar liggen en deze basis heb ik tijdens de tekenlessen op de middelbare school opgedaan.

Waar haal jij inspiratie uit voor je ontwerpen?
Alles! Het kan een stukje tekst uit een liedje zijn wat me inspireert. Een bepaalde bloem, zoals bij Suïsen het geval is. Of dingen uit het dagelijks leven, wat Elsa en Killian hun patronen inspireerde. En een grote inspiratiebron is Japan, zoals je kunt zien in mijn eerste haakboek Amilishly Dolls!

Wat spreekt je zo aan in Japan?
Ik ben al heel lang geïnteresseerd in Japan. Dat uitte zich onder andere in de Japanse stripverhalen (manga) die ik las op de middelbare school en de manier waarop ik tekende. De stripverhalen wakkerden mijn interesse verder aan en ik ging me verder verdiepen in de cultuur en natuur van Japan. Ik ontdekte dat Japan vele kanten kent en dat ik nog enorm veel te ontdekken heb. Ik vind de natuur en architectuur prachtig, de Japanse keuken heerlijk en ben gek op de mode zoals in Harajuku te zien is. En daar kun je een glimps van opvangen als je de poppen uit Amilishly Dolls haakt.

Leuke weetjes
Amilishly staat niet alleen voor de amigurumi die ik haak. Ik draai mijn hand ook niet om voor het ontwerpen van gehaakte of gebreide kleding en accessoires. Toch besteed ik het meeste van mijn tijd aan amigurumi.

Wat haak of brei je het liefste: de mooie poppen of toch een shawl?
Als ik moet kiezen, kies ik toch voor amigurumi. Want in amigurumi kan ik alles stoppen wat ik leuk vind. Het ontwerpen van het popje zelf, het bedenken van een leuk kapsel en het aankleden. Amigurumi haken is voor mij het totaalplaatje. Maar ik hou ook van afwisseling, dus zal ik ook altijd een kledingstuk op de naalden hebben.

Wat is de gekste plek waar je gehaakt hebt?
Help, wat is gek? Ik haak eigenlijk overal wel. In de trein, bus of metro. Vroeger tijdens mijn nachtdiensten in het ziekenhuis en ik heb in Kenia kindjes geleerd om te haken.

Haak je ook in je slaap verder, in je dromen bijvoorbeeld?
Hahaha, nee. In mijn dromen heb ik het veel te druk met het beleven van allemaal andere avonturen ;)

Voor de vragen wil ik bedanken: Ingeborg Natter, Esther Noback, Monon Smid, Wendy Kort, Roine Rijks, Caecillia Koopman, Ingrid ter Beek, Daphne Mols en Dorien Solie.

Liefs,

Alexa (Amilishly)

Lees meer over

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »