Terug

We will sock you! – Boekreview: vrolijke sokken breien

We will sock you! – Boekreview: vrolijke sokken breien

Kun je breien? Nee, alleen maar sokken. Dat is toch heel moeilijk? Valt wel mee, gewoon insteken-omslaan-doorhalen-af laten gaan, zoals oma me heeft geleerd. En al jaren brei ik dus al min of meer dezelfde sokken... Maar daar komt nu een einde aan, want op mijn tafel ligt het boek ‘Vrolijke sokken breien’ van Wim en Dennis.

In de sokkenbrei-kringen (ik wist niet dat die bestonden) staat dit duo bekend als Dendennis en Mr. Knitbear. En nou komt het: Dendennis is eigenlijk een haker, die keihard uit de kast is gekomen als sokkenbreier. Dat komt door Mr. Knitbear, die hem tijdens een haakcruise wist over te halen om ook eens een sok op de pennen te zetten. Dendennis is eigenlijk grafisch vormgever, dus die heeft ook het ontwerp van dit boek op zich genomen, en Mr. Knitbear, de naam zegt het al, breit al zijn hele leven. En als Wim (de breibeer) aan Dennis kan leren hoe je mooie sokken maakt, dan kan echt iedereen het leren, is hun theorie. Dat experiment liep uit de hand, met als gevolg dit blije boek.

Schema, tabel, overzicht: handig!

Nieuwsgierig blader ik door het boek. De pagina’s over de basissteken durf ik wel over te slaan – maar dat ze in het boek staan, is goed nieuws voor beginnende sokkenbreiers. Ik zie een handig schema over de ideale boordhoogte, een tabel met steken voor de hiel en een mooi overzicht om een ronde teen op maat te breien. Daar plak ik alvast een post-it, want dat schema ga ik zeker gebruiken!

Knalblauw en nog knaller blauw

Hoe moeilijk zijn de vrolijke sokken van Wim en Dennis? Dat geven ze aan met sokjes – eentje is een simpel patroon, drie sokjes bij een patroon belooft iets met een ingewikkelde inbreimotieven. Daar heb ik me nog niet aan gewaagd, ik ben begonnen met een paar in de honeycomb-steek. Die heb ik van oma nooit geleerd, dus dat is even inkomen. Het breien gaat een stuk langzamer dan ik ben gewend, maar het is heel leuk om het effect van die honingraten te zien ontstaan. Om recht te doen aan de patronen van Wim en Dennis heb ik ook gekozen voor een lekker fel kleurtje sokkenwol, knalblauw en nog knaller blauw als contour, dus wat ik nu brei is heel anders dan de saaie sokken die ik tot nu toe maakte.

Avocado, ijs, doodshoofd?

Het valt me alles mee hoe makkelijk het is om het patroon te volgen (daar heb ik ook geen ervaring mee) en alle instructies zijn duidelijk opgeschreven. En als het spaak loopt, blader ik naar het begin van het boek: alle steken zijn daar uitgelegd en gefotografeerd. De eerste honeycomb-sok is bijna af, nummer twee start dit weekend. En dan wil ik door: sokken met ingebreide avocado’s, smeltende ijsjes en zelfs doodshoofden – de tijd van grijze geitenharenwollen ligt definitief achter me. Maar of ik ook de sokken met ‘Fuck off’ op de zolen kan maken? Ik denk er nog even over na, maar aanstekelijk zijn deze vrolijke sokpatronen zeker! Insteken, omslaan, doorhalen en af laten gaan: zo makkelijk is het eigenlijk.

Vrolijke sokken breien, unieke sokken voor iedereen
Dendennis en Mr. Knitbear
€ 17,50

Lees meer over

Vrolijke sokken breien - Dendennis en Mr. KnitbearLang Yarns Mille ColoriLang Yarns JawollLang Yarns Jawoll Twin

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »