Terug

Waarom is haken beter dan breien? (Of is het andersom?)

Waarom is haken beter dan breien? (Of is het andersom?)

Stel dat je moest kiezen: haken of breien, wat zou je dan beslissen? Misschien is de keuze voor jou makkelijk: je breit de mooiste truien, maar een haaknaald gebruik je uitsluitend om een afgevallen steek op te halen, of je hebt alleen een breinaald in je handen om te prikken of de cake gaar is. Wij zetten ze eens naast elkaar, kijken of we kunnen kiezen.

 1. Hoeveel tijd heb je? En hoe geduldig ben je?

Haken gaat stukken sneller dan breien. Hakers kunnen in twee avonden een leuk vestje in elkaar zetten, terwijl breiers avond aan avond ploeteren op een paar sokken. Heb je veel geduld? Of genoeg tijd omhanden? Dan ga je natuurlijk breien, maar mensen met iets minder geduld zullen waarschijnlijk liever haken.

 1. Wat wil je maken?

Breiwerken zijn over het algemeen zachter, soepeler en lichter. Een gebreide trui draagt veel prettiger dan een gehaakt exemplaar – trouwens, zijn er wel eens mensen die een trui hebben gehaakt? Wil je dus graag truien, sokken, sjaals en mutsen maken, dan kun je beter gaan breien. Maar kies je voor knuffels, dekens, leuke spullen in huis zoals manden en kleden, dan is de haaknaald je beste vriend.

 1. Ben je verslaafd aan garens, bolletjes, strengen, kortom: puilt jouw voorraad wol en katoen uit?

Bij haken gebruik je gemiddeld 30 procent meer garen dan bij breien. Schokkende cijfers he? Toch is het echt waar: een breiwerk heeft gewoon wat minder wol nodig dan een vergelijkbaar project met haaktechnieken. Heb je dus een gigantische wolvoorraad en krijg je er geen genoeg van om nieuwe bolletjes en garens te kopen (je bent niet de enige), dan is haken jouw ding! Wil je van je voorraad garen afkomen, dan ben je daar als breier echt veel langer mee bezig…

 1. Hoe handig ben je eigenlijk?

Kennelijk is haken makkelijker te leren dan breien. Niet gek, toch? Eén naald, een lus, een youtube-video of een handige tante die je iets voordoet, en je bent onderweg. Kun je je de handwerklessen van vroeger nog herinneren: zweterige handjes die onhandig breinaalden vasthouden, de naalden die in je oksels prikken, de steken die steeds strakker gaan en steeds meer mysterieuze gaatjes vertonen… Die ellende was je allemaal bespaard gebleven als je meteen had leren haken.

 1. Hoe spontaan en creatief wil je werken?

Met breipatronen is het lastiger om te variëren, ergens je eigen draai aan te geven, dan bij een haakpatroon. Ben je dus erg creatief en krijg je tijdens een project nieuwe ideeën hoe het eindresultaat moet worden, kies dan voor haken. Even ergens een bloemetje op zetten: hup, dat is voor een haker zo gedaan. Een leuk randje erlangs? Dat improviseer je er zo bij. Aan de andere kant: op internet zijn veel meer breipatronen te vinden dan haakpatronen, dus als je graag volgens een patroon werkt, dan past breien misschien toch beter bij je.

Gelukkig hoef je niet te kiezen, de meeste creatievelingen kunnen breien én haken en kiezen per project waar ze zin in hebben. Ben je een fanatieke haker, maar heb je nog nooit gebreid? Probeer het eens! Hard core breier, maar nog nooit iets gehaakt? Ja, voor jou geldt hetzelfde. En dan kun je bedenken: als je zou moeten kiezen, wat zou het worden?

Lees meer over

Foto: Sarah (Splash)

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »