Terug

‘Vriendinnen zeggen dat ik een turbo-haaknaald heb, zo snel haak ik’

‘Vriendinnen zeggen dat ik een turbo-haaknaald heb, zo snel haak ik’

Conny haakt prachtige dekens en kleden met een bijzondere techniek: interlocking. Dat is niet eenvoudig. Met twee kleuren haak je tegelijkertijd, aan allebei de kanten van het werkstuk ontstaat een patroon.

Naam: Conny (58)
Beroep: huiskamerbegeleider in een verpleeghuis
Haak-tip: ‘Zin om zo’n grote deken te maken? Gewoon doen! Het is zo leuk om het onder je handen te zien ontstaan.’

Ik begreep dat jij zowat alles kunt haken. Hoe zit dat?

‘Ik vind haken echt hartstikke leuk. Ik heb wel zo’n beetje alles gehaakt. Knuffels natuurlijk, maar goed, wat ga je daarmee doen? Na een tijdje zit je huis helemaal vol met knuffels. Omslagdoeken? Tja, maar die draag ik eigenlijk niet zo vaak. Toen zag ik op internet die dekens, dat leek me wel wat.’

Het zijn stoere dekens, is dat jouw stijl?

‘Dat kun je wel zeggen. Ik hou niet zo van meisjesachtige haakwerkjes. Voor mijn kleinzoon heb ik een lief draakje gemaakt, voor mijn kleindochter een schattige eenhoorn, maar die dekens zijn echt mijn smaak. Nu werk ik aan eentje in een garen met verloopkleur, in combinatie met zwart. Wordt ook weer een stoer ding, met een doodskop erop.’

Is het haken van dekens vooral een klusje voor de winter?

‘Ik haak het hele jaar door. Als het warmer wordt, probeer ik het werk naast me te leggen in plaats van op mijn schoot. Maar schuin zitten werkt toch niet zo fijn. Sowieso: zulke grote werkstukken kun je niet makkelijk meenemen om onderweg aan te werken. Maar goed, zonder haakwerk kan ik ook niet. Dus ik ga gewoon door. Dan maar een beetje warm.’

Andere mensen nemen een stapel boeken mee op vakantie, ik ga met een tas vol bollen op reis.

En de vakantie? Neem je dan pauze van je haakwerk?

‘Zoals iemand anders een stapel romans uitzoekt om tijdens de vakantie te lezen, neem ik altijd een haakwerk mee op vakantie. Ik zoek er speciaal een patroon voor uit en met een tas vol bollen ga ik op reis. In de auto begin ik al te haken. Mijn man kan het wel waarderen. De dekens vindt hij mooi en hij vindt het leuk dat ik iets heb waar ik zo blij van word.’

In zo’n deken gaan heel wat bollen. Waar laat je al die spullen?

Pas heb ik al het materiaal uitgezocht en opgeruimd. In een kast zit alles nu mooi gesorteerd op kleur. Heel georganiseerd! Zie ik alle wolletjes in die mooie kleuren, dan word ik daar helemaal blij van. Ik heb nu echt mijn eigen hobbyhokje in huis.’

En die hele stapel dekens die je ondertussen hebt gemaakt?

‘Die liggen in het hele huis. Mijn kleinkinderen zijn er gek op! Ze slapen er lekker op en ze hebben ze altijd in hun bed. Het zijn ook hele fijne dekentjes, lekker zwaar, want ze hebben natuurlijk twee lagen. Lekker behaaglijk! Misschien zou ik ze wel kunnen verkopen, maar ja: ik kan er eigenlijk geen afstand van doen.’

Hoe lang ben je bezig met een deken?

‘Ik gok: een maand, misschien anderhalf. Ik haak elke dag als ik uit mijn werk kom. En vriendinnen zeggen dat ik een turbo-haaknaald heb, ik ga best snel. Maar het is ook zo leuk om zo onder je handen iets moois te zien ontstaan, een patroon wat langzamerhand tevoorschijn komt. Aan mensen die ook aan een deken willen beginnen, zou ik zeggen: doen! De interlocking-techniek is in het begin lastig, maar als je het eenmaal door hebt, werkt het heel fijn. En je ziet het: zo’n deken is hartstikke mooi!’

 

Lees meer over

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »