Terug

‘Onze sokken kun je ook aan naar de disco, of naar je werk'

‘Onze sokken kun je ook aan naar de disco, of naar je werk'

Na zo’n driehonderd gehaakte knuffels nam Dennis een onverwachte afslag: hij ging sokken breien. Het boek ‘Vrolijke sokken breien’ was het gevolg. En nu? Hij haakt gewoon door, ontwerpt vrolijke sokken en werkt alweer aan de volgende boeken…

Naam: Dennis
Beroep: grafisch vormgever, haak- en breiboekenschrijver
Tip: ‘Leer je sokken breien? Dat kost even tijd. Heb geduld! De eerste sok wordt niet de mooiste, maar de tweede is al beter. En de derde en de vierde zijn waarschijnlijk perfect!’

Verrassende wending: van knuffels haken naar sokken breien. Hoe kwam dat?

‘Ik kreeg de kriebels, ik wilde iets nieuws gaan doen. Die knuffels die ik ontwerp en haak, dat is niet zomaar iets. Het zijn uitgewerkte karakters, er zit een heel verhaal achter. En ineens had ik zin in iets anders. Breien had ik nog nooit gedaan, ik had het idee dat ik het niet kon. Toen ik Mr. Knitbear op een haakcruise sokken zag breien, kreeg ik meteen een idee: dit moet een gaaf boek worden. En als ik kon leren sokken breien, dan kan iedereen het leren.’

En? Ging het breien je makkelijk af?

‘Het viel me in het begin wel tegen, eerlijk gezegd. Met breien maak je zachte, luchtige steken, niet te strak. Als je knuffels haakt, wil je graag dat je haakwerk netjes en stevig in elkaar zit. Dat botste. En dan al die breinaalden door elkaar… Ik heb echt zitten ploeteren. Tot ik ontdekte dat ik op een andere manier kon breien, op de continentale manier. Dan hou je je draad en naalden anders vast, het lijkt een beetje op haken. Toen ik dat inzicht kreeg, had ik de slag binnen een dag te pakken.’

'Als ik kan leren sokken breien, dan kan iedereen het'

Mr. Knitbear en jij stortten je op de sokken. Waarom?

‘Eerlijk gezegd: de sokkenpatronen die ik op internet en in boeken tegenkwam, spraken me niet aan. Ik hou van vrolijke ontwerpen. Er moet humor in zitten. En wat zag ik? Grijze sokken, saaie patronen. Dus ben ik zelf gaan ontwerpen. Als je mijn sokken ziet, dan begrijp je het meteen. Sokken met avocado’s, met ijsjes, met vlammen en met drollen. Heel vrolijk en ook: heel draagbaar. Het zijn niet alleen sokken die je ’s avonds op de bank aantrekt, lekker knus en warm, maar ook sokken die je aantrekt naar de disco of naar je werk. Ik hou van dat contrast, een keurige outfit met kleurige sokken. Dat drukt een leuk stempel op je outfit.’

Hoe ontwerp je nieuwe sokken?

‘Ik werk altijd op de computer, ik werk het patroon uit in pixels. Sokken ontwerpen is werken met beperkingen, want je kunt bijvoorbeeld maar twee verschillende kleuren tegelijkertijd op je pennen hebben, anders wordt het werk niet mooi. Ook kun je maximaal zeven steken in dezelfde kleur breien als je een patroon aan het inbreien bent. Dat zorgt soms voor hoofdbrekers. En dan moet ik er nog voor zorgen dat de patronen werken voor zowel maat 36 als maat 48. Je moet ze makkelijk breder of smaller kunnen maken. Met een gemiddeld patroon ben ik wel een dag of vier bezig – en dan is er nog geen steek gebreid.’

Mede dankzij jullie breiboek is sokken breien weer helemaal hip! Hoe komt dat?

‘Om te beginnen: je ziet steeds meer vrolijk gekleurde sokken, ook in de winkel. Neem nou die Happy Socks, geweldig toch? Bovendien komen er steeds meer mooie sokkengarens. Er is veel meer dan geitenharensokkenwol. Met die mooie kleuren kun je patronen inbreien zoals in onze boeken, dat lukt niet zo goed als je kunt kiezen tussen de kleuren grijs, zwart of donkerblauw. En dan nog het zelfstrepende garen en garen met een mooi kleurverloop. Heel inspirerend! Zou ik ook wel willen ontwerpen.’

Jouw carrière is als een komeet omhoog geschoten, he?

‘In 2012 ging ik voor het eerst haken, om iets anders te doen na een hele dag achter het beeldscherm als ontwerper. En in 2013 had ik mijn eerste boekencontract voor een haakboek. Vanaf dat moment is het niet meer opgehouden. Borduurpatronen, papier- en kartonwerk, ik ontwerp van alles. Voor Little Woodlands heb ik al die technieken gecombineerd, zodat mensen zelf een hele babykamer kunnen inrichten, alles bij elkaar passend.’

Zoals de prettig gestoorde amigurumi’s?

‘Goed voorbeeld. Die feestbeesten heb ik allemaal bedacht, ontworpen en gebreid toen ik met vrienden naar festivals ging. Kennelijk heb ik een rare kronkel in mijn hoofd, dat ik op feesten als Lowlands en Rock Werchter toch weer aan haken denk. Ik nam mijn haakwerk ook gewoon mee hoor, naar zo’n festivalweekend. Gingen mijn vrienden tot in het holst van de nacht door en ik kroop op tijd in mijn tentje om nog even lekker te kunnen haken. Vond iedereen eigenlijk wel lachen. Door de gesprekken met mijn vrienden kwam ik op de gekste ideeën voor karakters voor het boek.’

En je werkt nog als grafisch ontwerper?

‘Dat gaat gewoon door. Logo’s, huisstijlen, vind ik mooi om te doen. En ’s avonds zit ik weer lekker op de bank met een haakwerkje. Om te ontspannen.'

Lees meer over

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »