Terug

even geduld aub... Bestelpagina werkt langzaam

Welke garendikte heb ik nodig?

Welke garendikte heb ik nodig?

Garens zijn er in heel erg veel verschillende soorten en deze zijn allemaal van invloed op het eindresultaat van je haak of breiwerk. Welke dikte garen heb ik nodig voor welk patroon?

Hieronder zal ik je uitleggen waar alle termen en de codes voor de diktes van garens voor staan.

Welke garendikte heb ik nodig voor mijn haak- of breiwerk?

Er zijn verschillende soorten garens verkrijgbaar elk met een andere dikte, gewicht en lengte. Al deze factoren hebben invloed op het eindresultaat van je handwerk. Ook kan het zijn dat er in een patroon voor bijvoorbeeld garen een dikkere naalddikte wordt gebruikt dan op de band (wikkel) staat aangegeven om een ander eindresultaat te krijgen.

Er wordt bij de garens onderscheid gemaakt in 8 verschillende diktes. Je vindt ze vaak terug met de volgende benamingen of plaatjes op de wikkel van een bol garen.

Deze garendiktes worden aangeduid met de volgende 8 codes:

Garendikte Lace Code 0
Code 0: Lace / 2ply

Het Lace garen is een superdun garen ook wel fingering genoemd. Het garen is zo dun als borduurgaren. 
Het garen is geschikt voor mooie opengewerkte patronen, dan komt het heel mooi tot zijn recht. Vaak worden hier wel veel dikkeren haaknaalden voor gebruikt als op het label aangegeven.
Volgens het label haak je dit garen met haaknaald 1 tot 1,5mm Maar voor een opengewerkt patroon kan wel tot haaknaald 4.0mm gebruikt worden, afhankelijk van het patroon.

Met dit garen krijg je een heel mooi en verfijnd haak of breiwerk. 

Een voorbeelden van dit garen zijn: Scheepjes Maxi  en Scheepjes Maxi Sweet Treat

Garendikte Superfine Code 1

Code 1: Superfine / 3ply

Garen dat valt onder deze categorie is ragfijn garen, dit kan soms ook nog het fingering garen zijn afhankelijk van de dikte en het merk. Met dit soort garen maak je de mooiste ajourwerken en komen de details en steken heel erg mooi tot zijn recht. Als je dikkere naalden gebruik kan je mooiste omslagdoeken maken met een opengewerkt motief. Ook zijn er enkele sokkengarens die vallen onder deze dikte garens, maar de  meeste sokkengarens vallen onder code 2. 
Voor de superfine garens gebruik je de haaknaalden 2-3.25mm. Voor het breien van de mooie ajourpatronen worden vaak de breinaalden 2.75-3.25mm gebruikt.

Voorbeelden van dit garen zijn: Scheepjes Invicta Sokkenwol en Schachenmayr Catania Fine

Garendikte Fine Code 2

Code 2: Fine / 4ply

Deze dikte garens zijn de meest gangbare garens voor het haken van amigurumi's (knuffels), maar ook voor het maken van kleding is dit de meest gebruikte garendikte, bijvoorbeeld voor babykleding, dunne (zomer-)kleding en sokken. Ondanks de dikte van de naalden krijg je met dit garen wel een heel verfijnd eindresultaat van je haak- of breiwerk. En is het eenvoudiger te verwerken als het lace en superfine garen. Voor de fine garens wordt gebruik gemaakt van naalddikte 3,5-4,0mm voor het breien en haken van kleding en sokken, maar voor het haken van knuffels adviseer ik om haaknaald 2-2,5mm te gebruiken voor het mooiste resultaat.

Voorbeelden van dit garen zijn: Scheepjes Catona, Yarn and Colors Must-have, Lang Yarns Quattro, Lang Yarns Jawoll en Super Soxx

Garendikte Light DK code 3

Code 3: Light (Worsted, Double Knit DK) / 5/6ply

Onder deze garendikte vallen de garens die gehaakt worden met haaknaald 4-4,5mm. Deze garens worden ook wel Double Knit (DK) of Light Worsted genoemd. Deze garens zijn heel erg geschikt voor het haken en breien van woondekens met een open patroon, maar ook sjaals en truien worden met dit garen gemaakt. En ben jij dol op het haken van Granny's? Dan is dit garen uiterst geschikt om je granny's mooi uit te laten komen, vooral in allemaal verschillende kleuren. 

Voorbeelden van dit garen zijn: Yarn and Colors Epic, Scheepjes Calistha, Scheepjes Softfun, Durable Cosy Fine

Garendikte Medium Worsted Aran Code 4

Code 4: Medium (Aran, Worsted) / 12ply

Dit dikkere garen is veel gebruikt voor het maken van dekens en grovere truien, waaronder niet te zware kabeltruien. Maar ook een muts of een sjaal in deze dikte is erg populair en een voordeel van het haken en breien met garen van deze dikte is dat het ook lekker snel gaat. Deze dikte garen wordt gehaakt met haaknaald 4,5-5,5mm en wordt meestal gebreid met de naalden 5-5,5mm. Het garen in deze categorie draagt ook vaak de naam Aran of Worsted in de naam. 

Voorbeelden van dit garen zijn: Rico Design Baby Teddy Aran, Scheepjes Sweetheart Soft, Scheepjes Colour Crafter, Budget Yarn Acylic,Lana Grossa Gomitolo

Garendikte Bulky Code 5

Code 5: Bulky (Chunky) / 14ply

Onder deze code valt het stevigere garen dat echt body toont als je het gebruikt. In deze garens zitten meestal lichte vezels waardoor je kledingstuk vormvast is en mooi valt tijdens het dragen. Ook maak je van dit garen mooie spreien en kussens. Door de naalddikte 6-8mm krijg je een grof eindresultaat. 

Voorbeelden van dit garen zijn: Durable Cosy, Yarn and Colors Fabulous, Rico Design Mega Wool

Garendikte Super Bulky Chunky Code 6

Code 6: SuperBulky (Super Chunky) / 16ply

Het superbulky garen is het garen voor een beginnende haakster of breister. Door de dikte van de draad zijn de steken heel goed zichtbaar en makkelijk te tellen. Ook als je per ongeluk een steek laat vallen kan je dit goed zien. Dit robuuste garen is ook geschikt om kinderen mee te leren haken of breien. Werken met dit garen gaat echt super snel. In mum van tijd heb je een flinke sjaal of een leuke deken gemaakt. 
Maar ook voor vloerkleden is deze dikte garen heel erg goed geschikt. Het garen wordt ook wel super chunky genoemd en wordt verwerkt met naalddikte 9-10mm en voor vloerkleden kan je het ook verwerken op naalddikte 12-15mm.

Voorbeelden van dit garen zijn: Bobbiny Premium, Yarn and Colors Urban, DMC Velvet 

Garendikte Jumbo Code 7

Code 7: Jumbo

Dit is echt het allerdikste garen dat je kan vinden. Met dit garen kan je heel goed armbreien. Maar let op dit is echt spierballen kweken. Je maakt hier de mooiste grove woonmanden en dikke vloerkleden en tapijten van. Maar ook je badkamer kan je opfleuren met een leuke badmat van dit garen.
Je verwerkt dit garen op een naalddikte van 15-30mm. Maar de meeste gebruikte maat naald voor dit garen is 20mm.

Voorbeelden van dit garen zijn: Bobbiny Jumbo, DMC Quick Knit 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »