Terug

‘Macramé uit de hippie-tijd? Welnee, het heeft een veel langere geschiedenis!’

‘Macramé uit de hippie-tijd? Welnee, het heeft een veel langere geschiedenis!’

Stefanie verdiept zich al meer dan twintig jaar in het wel en wee van macramé, en mensen die denken dat het een ouderwetse, stoffige hobby is, wijst ze snel terecht: macramé heeft een rijke geschiedenis en is oneindig creatief.

Naam: Stefanie van Heusden (53)
Beroep: schrijver van boeken over creativiteit, eigenaar Colours of Life
Tip: ‘Probeer nou niet meteen zo’n ingewikkeld wandkleed uit een woonblad na te maken, begin met iets kleins.’

Jij bent niet zomaar een macramé-hobbyist he?

‘Nee, het heeft bij mij wel een serieuze vorm aangenomen. Ik geef workshops over macramé, professionele handwerklessen, sta regelmatig op beurzen met demonstraties en lessen en ik werk op lagere en middelbare scholen met kinderen om hun creativiteit toe te passen. Heel veelzijdig!’

Zit die creativiteit in je bloed?

‘Zo voelt het wel. Mijn moeder gaf handwerkles, mijn oma was kleermaakster en mijn overgrootmoeder was linnennaaister. Handwerken, iets maken, zit echt in onze familie. Als kind heb ik ook alle handwerktechnieken geleerd. Toen ik ging werken als röntgenlaborant raakte het een beetje uit beeld, toen kreeg mijn technische kant de overhand, maar ruim twintig jaar geleden moest ik, als revalidatie na een ongeluk, mijn handen in beweging houden. En daar kwam dat handwerken weer om de hoek kijken.’

Kende je macramé nog uit de seventies?

‘Het is veel ouder dan dat! Het maken van mooie knopen komt uit de wereld van zeevaart. Puur praktisch, want op een schip moet je natuurlijk alles vast kunnen zetten en begrijpen hoe knopen en lussen werken. Ik heb jaren gezeild en daar zag ik dat die technieken grotendeels hetzelfde zijn. Was er weinig wind, dan vermaakte ik mezelf aan boord met knopen maken – zoals vissers en zeevaarders al eeuwen hebben gedaan. Zo heb ik ook het materiaal goed leren kennen. Welke draden zijn getwijnd, hoe kun je draden splitsen, welke materialen kun je gebruiken, wat kun je ermee doen? Dat heeft me altijd gefascineerd.’

Hoe is recycling van materiaal zo’n grote rol gaan spelen?

‘Ook door het zeilen denk ik. Aan boord wil je alles hergebruiken. En als je ziet wat voor troep er allemaal in zee wordt gegooid en her en der aanspoelt, dan schrik je ervan.’

Macramé is nu weer helemaal hip! Welke nieuwe ontwikkeling zie je?

‘De materialen zijn natuurlijk anders dan in de jaren zeventig. Toen werd er gewerkt met ruwe, stugge materialen zoals tomatentouw en sisal, maar nu zijn de stoffen zachter en er zijn dikkere draden. Logisch, want het wordt nu ook veel functioneler toegepast. En je kunt nu kiezen uit veel meer kleuren, toen was het vooral bruin, oranje en groen. Leuk dat macramé weer terug is, ik zie vaak vrouwen die met hun moeder of oma naar de workshops gaan. De oudere generatie kent de knopen en technieken, de jongere generatie geeft daar weer een nieuwe draai aan.’

En die beginners, gaan die meteen helemaal los?

‘Als je een paar steken hebt geleerd, kun je meteen best veel maken. Mensen denken in het begin: dit kan ik niet, maar dan blijkt dat ze toch best ver komen. En die home deco kunstwerken, zoals wandkleden, passen heel goed in een modern interieur. Met een voordeel: een strak huis krijgt er meteen een warme uitstraling en een betere akoestiek van. Dat weten mensen vaak niet, maar dat maakt echt een groot verschil!’

Lees meer over

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »