Terug

Kabels haken – Leonie Schellingerhout | Marlaine's boek reviews

Kabels haken – Leonie Schellingerhout | Marlaine's boek reviews

In het boek Kabels haken neemt Leonie Schellingerhout je mee op avontuur in de wereld van kabels. In het boek vind je 29 haakprojecten die verschillen van omvang. Er staan projecten in die je in een avondje prima kunt haken, zoals een pannenlap of portemonneetje, maar ook projecten waar je langer mee bezig bent.

Sinds vijf jaar geleden mijn liefde voor wol en alles wat daarmee te maken heeft begon, heb ik een flinke stash ontwikkeld. Die voorraad wol en garen ga ik jullie niet laten zien, want die is om je voor te schamen. Een tipje van de sluier? Eén kamer in huis is niet genoeg. Naast wol en accessoires in alle soorten en maten heb ik ook een behoorlijk stapeltje haakboeken verzameld. Een van deze boeken review ik vandaag voor jullie. Wist je namelijk dat je voor het maken van kabelprojecten geen ervaren breister hoeft te zijn? Je kunt ze namelijk ook haken. En dat is nog niet eens zo ingewikkeld!


Kabels haken – Leonie Schellingerhout | Marlaine's boek reviews


Van pannenlap tot omslagdoek

In het boek Kabels haken neemt Leonie Schellingerhout je mee op avontuur in de wereld van kabels. In het boek vind je 29 haakprojecten die verschillen van omvang. Er staan projecten in die je in een avondje prima kunt haken, zoals een pannenlap of portemonneetje. Heb je wat meer tijd of ben je op zoek naar een project voor lange zomeravonden, vind je ook grotere projecten, zoals een plaid, poef of omslagdoek. Het grootste deel van de ontwerpen is te scharen onder de noemer home-deco, maar daarnaast staan er ook enkele fashion-items in en zélfs wat amigurumi-projectjes.

Haaksteken uitgelegd

Het boek start met een duidelijke uitleg van de verschillende haaksteken die in dit boek worden gebruikt. Ze zijn beschreven in zowel tekst als een tekening. Door de mintgroene achtergrond leest de tekst rustig. Erg fijn als je regelmatig terug moet kijken. Een ander groot voordeel vind ik dat een lijst met afkortingen en symbolen is geplaatst. Als je eenmaal weet hoe de steken in elkaar zitten, is dit een goede reminder.

Keuken, woonkamer, tuin en badkamer

Het boek is ingedeeld in duidelijke secties. Er is in dit geval voor gekozen te selecteren op de plaats in huis waar je het eindresultaat kunt gebruiken. Zo vind je een sectie voor de keuken, de woonkamer, de tuin en zelfs de badkamer. Iedere sectie begint met een mooie overzichtsfoto. Ook rondom de patronen staan veel sfeerfoto’s. Persoonlijk vind ik dit erg fijn. Doordat er op deze manier minder tekst op een pagina staat, is het makkelijker om het overzicht te bewaren.


Kabels haken – Leonie Schellingerhout


Pannenlap... of wat anders?

Ik kan natuurlijk geen goede review schrijven, zonder zelf een project gehaakt te hebben. Ik koos voor een kleiner projectje, mar wel groot genoeg om jullie te kunnen vertellen over mijn ervaringen. Het werd de pannenlap… die in mijn geval geen pannenlap werd.


Marlaine's boek reviews


Een keer uithalen, even opletten!

De pannenlap bestaat uit 15 toeren. Een overzichtelijk project dus. Het ontwerp is gehaakt met Drops Paris, maar ik besloot mijn all time favourite Scheepjes stone washed te gebruiken in de kleur Garnet. Het niveau van dit project zou ik beschrijven als gemiddeld. Met name de tweede toer is wat gepriegel. Je maakt hier een zogenaamde kabeldraaiing. Dat wil zeggen dat je reliëfstokjes voor en achter elkaar langs haakt. Omdat je nog maar 12 steken hebt, is het echt wel even opletten geblazen. Ik moest dan ook een keer uithalen. Als je echter eenmaal voorbij deze toer bent, haakt het patroontje heerlijk weg. De steken spreken voor zich en op naald vier wordt het werkje stevig, maar niet stijf. Na toer 6 begon mijn lapje wel wat te golven. In een patroon vind ik het altijd fijn als dit erbij staat, zodat je weet dat het niet aan je hand van haken ligt. Dat was hier niet het geval. Ik besloot toch het zekere voor het onzekere te nemen en gewoon door te gaan. Dit bleek goed uit te pakken.


Kabels haken


... wordt onderzetter!

Ik besloot de laatste toer van het patroon niet te haken. Ik wil dit patroontje namelijk niet gebruiken als pannenlap, maar als onderzetter voor op de tuintafel. Na toer 14 ben ik dus gestopt. Toer 15 bestaat uit een toer halve vasten, plus het haken van het hangertje.
Een klein minpuntje is het feit dat het boek in het begin niet altijd netjes open bleef liggen. Het is dus zeker aan te raden de voor- en achterflap te gebruiken om te onthouden waar je bent gebleven. Nadat ik het boek een tijdje open had liggen, werd dit wel beter. Tijdens het schrijven van de review heb ik het boek naast me liggen en blijft hij prima open liggen.

Eindoordeel: kabels haken is zeker een aanrader

Dit boek is zeker een aanrader als je al een wat gevorderde haker bent en toe bent aan het leren van nieuwe technieken. De patronen zijn uitgeschreven, maar ook als diagram toegevoegd. De prijs, €14,99, vind ik zeer redelijk tegenover het aantal projecten dat in het boek staat. Voor mij zeker een aanrader dus! Helaas is het boek niet meer te bestellen. De opvolger van dit boek, Kabels en stucturen haken is wel verkrijgbaar.

Wil je meer kabels haken?

Ben je na het lezen van deze review ook om? Weet dan dat dit boek inmiddels een tweede deel heeft: Kabels en structuren haken. Dit boek vind je hier! Heb je dan nog niet genoeg van het haken van kabels, overweeg dan eens om mee te doen aan de cal van Haakplein die momenteel loopt. Deze cal staat compleet in het teken van het haken van kabels. Ook dit is zeker een aanrader!


Sietske - Siets aan de maak

Leuk dat je een van mijn blogs hebt gelezen op de blog van Marlaine! Ik ben Sietske van Siets aan de Maak en ik ben al ruim vijf jaar verslaafd aan naald en draad. Wat voor naald en wat voor draad maakt me niets uit. Breien, haken en borduren, ik draai nergens mijn hand voor om.Een paar leuke feitjes over mij:
- Ik kan niet op rechte pennen breien. Ik heb mezelf breien aangeleerd en ben vrijwel gelijk continentaal gaan breien. Met de draad in mijn linkerhand dus. Waarom? Omdat dat enorm lijkt op haken, en dat kon ik al!
- Ik kan rustig met zes verschillende projecten tegelijk bezig zijn. Ik heb verschillende pogingen gedaan een monogaam handwerkster te worden, maar als ik te lang met één project bezig ben ga ik me vervelen.
- Dit heeft dan ook tot gevolg dat dingen afmaken niet mijn sterkste kant is. Maar zeg nou zelf… aan zestien onafgemaakte projecten heb je toch veel meer dan aan zestien dekens, waar ga je die ten slotte voor gebruiken?
- Ik heb in mijn huis dan ook een heuse wolkamer… Of wolhol, zoals mijn man deze kamer liefkozend noemt.
- Naast breien, haken en borduren, is bloggen een van mijn grootste hobby’s. Zowel op mijn eigen blog als hier voor Marlaine, komt er regelmatig een blog uit. Ik vertel je over mijn projecten, geef (eerlijke) reviews van nieuwe garens, accessoires en boeken en geef je regelmatig tips en tricks.Graag tot de volgende keer!

Lees meer over

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »