Terug

Hoe lang ben je bezig met het breien van een sok?

Hoe lang ben je bezig met het breien van een sok?

Hoeveel tijd kost dat nou, een paar sokken breien? Dat wordt me vaak gevraagd. Een beetje een vraag in de categorie: wat kost een huis, en: wat is lekker eten. Het hangt natuurlijk helemaal af van de sokken en van de breier. Maar ik probeer toch een inschatting te geven, gebaseerd op mijn ervaring. Ben je een snelle breier? Dan moet je waarschijnlijk lachen om de tijd die het me kost om een paar sokken in elkaar te draaien...

 1. Hoe groot is de sok?

Babysokjes heb ik in een avond of twee gebreid. Zo’n leuk cadeautje als iemand in verwachting is of een kindje heeft gekregen! En met een restje mooie wol in een leuke kleur ben je zo klaar. Toen ik voor mijn man (maat 47, geen grap) sokken ging breien, en hij liever wat hogere sokken wilde zodat de boord niet tegen de rand van zijn hoge wandelschoenen zou aandrukken, was ik echt wat langer bezig… Dus afhankelijk van de maat sok zeg ik: tussen de 4 uur voor babysokken, tot 30 uur, misschien wel meer, voor reuzensokken.

 1. Wat is het patroon?

Rechttoe, rechtaan breien gaat supersnel, daar vlieg ik doorheen en ondertussen kijk ik naar een serie op Netflix. Ik vind het leuk om strepen te breien met twee kleuren wol, of met wol met een kleurverloop te werken, want anders wordt het wel erg saai! Gestreepte sokken gaan best snel, en ze zijn ook verslavend: nog eens streepje, nog een… En dan vraagt Netflix ineens: kijk je nog wel? Ik denk dat ik met een ingewikkelder patroon wel twee keer zo langzaam brei als gewoon racen in tricotsteek: telkens tellen, kijken of het klopt en af en toe (OK, eerlijk gezegd: regelmatig) wat terugsteken.

 1. In welke steek ga ik breien?

De meeste sokken brei ik gewoon recht, met uitzondering van de boord: twee recht, twee averecht. Maar worden de steken wat fancier, dan gaat het tempo rap omlaag. De honingraat-sokken van Mr. Knitbear en Ddennis (uit hun breiboek Vrolijke Sokken) kosten me dus wel wat extra uren… maar het resultaat mag er zijn!

 1. Welke naalden?

Het liefst brei ik op 2,5 naalden, ik heb fijne bamboenaalden gekocht (in Japan!) waar ik mijn sokjes mee maak. Misschien ga ik binnenkort eens die mooie rondbreinaalden proberen, hoewel ik lees dat mensen bij het breien van de hiel en de teen dan toch weer die ouderwetse sokkennaalden tevoorschijn halen. Voor dikke sokken die je in huis draagt, gebruik ik veel dikkere wol, en dan pak ik de pennen maat 4 erbij. Daar vlieg ik echt doorheen, het kost me dan maar de helft van de tijd!

 1. Welke wol?

De ene wol breit veel lekkerder en soepeler dan andere. Acryl: ga ik nooit meer doen, wat een geduw en getrek. Beginnersfoutje. Ik geloof dat 75 procent wol en 25 % acryl perfect is voor sokken: lekker warm en ook een beetje rek. Honderd procent wol heb ik ook geprobeerd, maar dat werkte lang niet zo fijn – en de sokken bleven niet zo lang mooi. Eerlijk gezegd: als de wol niet lekker breit, stop ik met een project en begin ik aan iets anders. Ja hallo, het is een hobby, geen aangenomen werk! Het moet wel een beetje leuk blijven! Ook als ik de kleur niet leuk vind of als een project niet lukt zoals ik wil, werk ik niet echt lekker door. Dan duurt een paar sokken ineens wel errrg lang!

Lees meer over

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »