Terug

‘Het regent baby’s, dus ik haak het ene kraamcadeautje na het andere’

‘Het regent baby’s, dus ik haak het ene kraamcadeautje na het andere’

Pauline vertelt over haar liefde voor haken - en over de kraamcadeautjes die ze haakt voor iedereen in haar vriendenkring, want daar is een babyboom aan de gang.

Naam: Pauline (27)
Beroep: helpdeskmedewerker ANWB
Haak-tip: ‘Vul de knuffels die je als kraamcadeau maakt niet zo strak op, dan kan de baby ze makkelijker vastpakken.’

Wanneer ben je begonnen met haken?

‘Vijf jaar geleden deed ik met een groepje studievrienden zo’n Sinterklaas-spel met een dobbelsteen. Ik won een haakpakketje om een wollen muts te haken. Die muts lukte niet meteen, ik heb het wel drie keer uitgehaald, maar dankzij tutorials op Youtube kreeg ik het uiteindelijk toch voor elkaar. Toen was ik hooked: die muts draag ik nog steeds en ik haak ook nog steeds.’

Hoe kom je aan inspiratie?

‘Voor mijn verjaardag krijg ik vaak haakboeken, soms heeft de gever dan al bij een bepaald patroon geschreven: dit wil ik hebben! Inmiddels durf ik ook mijn eigen creativiteit los te laten op patronen die ik vaker heb gemaakt. Ik koop alleen wol voor dingen waar ik meteen mee aan de slag ga, dus ik ga niet lukraak mooie wolletjes kopen. Als iemand een sjaal wil, dan gaan we samen wol uitzoeken. En voor knuffels koop ik zachte katoen. Ik heb ondertussen wel een mand met restjes, die gebruik ik voor kleine projecten.’

Wanneer haak je?

‘Ik zet een grote pot thee, een lekker muziekje gaat aan, ik kruip op de bank onder mijn gehaakte deken en dan ga ik aan de slag. Kan ik het op de automatische piloot haken, zoals granny squares, dan kijk ik ondertussen een serie op Netflix. Is het een ingewikkeld patroon, dan kan ik hooguit wat muziek op de achtergrond verdragen want dan moet ik me concentreren. Daar moest mijn vriend aan wennen: hij ging zomaar tegen me praten terwijl ik in mijn hoofd steken aan het tellen was. Ik tel nu hardop, dan weet hij dat hij even z’n mond moet houden.’

"Pot thee, muziek aan en dan ga ik aan de slag"

Wat haak je het liefst?

‘Ik maak vaak gelukpoppetjes. Het is een klein klusje, het duurt maar een uur of twee, en ik kan er wat restjes in gebruiken. Ik geef ze cadeau, bijvoorbeeld als iemand afgestudeerd is. Ook mensen die gaan trouwen krijgen zulke poppetjes, een gehaakte bruid en bruidegom. Mijn zus had ze zelfs aan het achteruitkijkspiegeltje van de trouwauto hangen! Ik heb een mooie omslagdoek gehaakt voor mezelf en die maak ik soms ook voor vriendinnen. Zij zoeken dan de wol uit en ik ga voor ze aan het werk. En de laatste tijd haak ik veel knuffels, want in mijn vriendenkring is een echte babyboom aan de gang.’

Wat voor knuffels maak je?

‘Telkens wat anders, ik heb geen zin om twee keer hetzelfde te maken. De laatste knuffel was een schildpad, nu werk ik aan een pauw. Ik heb er nog vijf op mijn lijstje… Meestal kost zo’n knuffel me ongeveer een week. Als ik ermee bezig ben, werk ik er wel elke dag even aan. Dan heb ik de hele tijd ‘Ollie moet nog af’ in mijn achterhoofd, ja, dan haak je wel door!’

 

Lees meer over

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »