Terug

‘Het loopt snel uit de hand, ik probeer niet teveel nieuwe dingen tegelijk te doen’

‘Het loopt snel uit de hand, ik probeer niet teveel nieuwe dingen tegelijk te doen’

Sietske is bekend van haar blog Siets aan de Maak, waar ze al vijf jaar haar creatieve uitspattingen deelt. Borduren, haken, breien: Sietske kan het allemaal.

Naam: Sietske (28)
Beroep: intern begeleider op een middelbare school en medewerker educatieve uitgeverij
Tip: ‘Kjiken en luisteren naar mijn podcast. Elke week een nieuwe aflevering op mijn Youtube-kanaal Siets aan de Maak!’

Je begon met haken. Was dat meteen een succes?

‘Niet echt, nee. Mijn schoonmoeder kan goed haken, dus zo kwam ik op het idee om dat ook te proberen. Maar ik kocht de allergoedkoopste bol acryl en een haaknaald in totaal de verkeerde maat. Wist ik veel, ik dacht: ik heb een haaknaald, dat is toch goed? Het lukte voor geen meter. Ik had wel een boekje met patronen, maar daar begreep ik ook niks van. Laat maar, dacht ik. Gelukkig had mijn moeder het geduld om stap voor stap het patroon met me door te nemen, en toen kreeg ik de slag te pakken.’

En vanaf dat moment: boem! Of niet?

‘Ik vind alles leuk om te maken. Ik probeer niet teveel nieuwe dingen tegelijk op te zetten, want dan loopt het uit de hand. Meestal lukt dat, maar niet altijd. Een groot borduurwerk, haakprojecten, nieuwe technieken… Het is fijn om iets goed af te maken, maar dat lukt me niet altijd. Bijvoorbeeld zo’n grote deken: als ik nog niet eens halverwege ben zie ik het niet meer zitten. Zoveel werk, zo’n groot project! Dus dan begin ik weer aan iets anders.’

Wat ben je nu aan het maken?

‘Er liggen wel zes projecten in huis, allemaal half af. Ik ben niet zo van de home deco, maar ik ben nu toch een kussen aan het ontwerpen. Ik haak graag dekens, maar dat is nogal een klus. Daarom ben ik nu ook omslagdoeken aan het breien. Die projecten zijn wat beter behapbaar.’

Hoe is je blog ontstaan?

‘Jetlag tijdens mijn huwelijksreis, dus ik lag wakker. Ik dacht: laat ik dan maar wat gaan schrijven. Ik heb altijd veel geschreven, het zit in mijn bloed. Dus begon ik maar eens te schrijven over wat ik allemaal maakte. Mijn blog heette eerst Siets aan de Haak, want ik schreef alleen over haken. Ik kreeg een schrijf-dip, de blog lag een jaar stil. In die tijd ging ik ook andere soorten handwerken doen. Toen het weer begon te kriebelen, heb ik de site omgedoopt: Siets aan de Maak. Dan ben ik wat vrijer. Als ik kan schrijven over onderwerpen waar ik zelf enthousiast over ben, gaat het me makkelijk af. Vooral uitgebreide artikelen vind ik leuk om te maken, met veel achtergrondinformatie. Dat kost meer tijd, maar ik vind het de moeite waard.’

Waarom is je blog belangrijk voor je?

‘Het contact met de lezers vind ik heel leuk. En ook met andere mensen in de wereld van handwerken. En ik vind het heerlijk om nieuwe technieken en projecten te tonen. Door mijn enthousiasme kan ik mensen motiveren om ook eens iets uit te laten proberen. Net als in mijn werk: ik vind het leuk om mensen nieuwe dingen te leren. Bovendien geeft mijn blog me een smoes naar mijn man toe, om nieuwe wol of andere spullen te kopen en uit te proberen. Het moet nou eenmaal voor de blog!’

Wil je van bloggen je werk maken?

‘Nee, dan zou ik het onderwijs teveel gaan missen. Nu is het handwerken en bloggen een hobby. Een grote hobby, dat wel. Ik heb nu een fijne positie: ik ben van niemand afhankelijk en kan schrijven over wat ik maar wil. Soms krijg ik producten opgestuurd met het verzoek om ze uit te proberen, en dan zeg ik ook duidelijk: als ik het niet leuk vind, dan schrijf ik er liever niet over. Alles op mijn blog is honderd procent mijn mening, geen commercieel motief. Ik ben nu op een punt dat ik goed moet bedenken wat ik met mijn blog wil doen. Wil ik er geld mee verdienen? En zo ja: hoe dan? Daar denk ik nu over na.’

En qua handwerken, welk nieuw project ligt er nu op je te wachten?

‘Wel zes verschillende! Ik ben bezig met een breitechniek met twee verschillende kleuren. En ik ben begonnen met punch needling. Zoals gezegd, ik probeer mezelf te beperken, niet teveel nieuwe dingen. Maar ik droom wel van een groot project: een volledige collectie. Ik wil verschillende creatieve projecten ontwerpen, die bij elkaar passen en samen één geheel vormen. Maar wat dan? En hoe dat eruit ziet? Ik moet er gewoon aan beginnen, dan ontstaat het vanzelf.’

Lees meer over

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »