Terug

Haak- en breiwerk blocken: zo doe je dat

Haak- en breiwerk blocken: zo doe je dat

Klaar met haken en breien? Maak je handwerk dan echt af door het te blocken. Sietske vertelt hoe dat goed doet.

Je haak- of breiwerk is helemaal af, en dan komt deze stap: blocken. Het geeft me veel voldoening om van een in elkaar getrokken lapje stukje stof een prachtige kanten sjaal te maken en een ruw schuursponsje om te toveren tot een heerlijk zacht en knuffelbaar lapje. Het heeft iets magisch, vind je ook niet?

Wanneer blocken

Moet je elk handwerk blocken? Daar zijn de meningen over verdeeld binnen de handwerkwereld. Ik block eigenlijk al mijn werk, het verschilt per vezel hoe ik dit aanpak. Niet alle materialen laten zich even goed in model trekken. Met blocken komen de vezels in je garen weer tot rust. Door het bewerken van je materiaal, door te haken of breien, raken deze vezels namelijk wat van slag. Door je garen nat te maken en eventueel een wolwasmiddel toe te voegen, gaan de vezels weer liggen, waardoor je materiaal veel zachter wordt en de steken beter te zien zijn. Daarnaast werkt het opspannen van je werk ook goed om eventuele spanningsverschillen in je werk op te lossen.

Wat heb je nodig?

Wolwasmiddel

Er zijn twee verschillende soorten wolwasmiddel. Eucalan en Soak. Beide producten hebben een verschillende werking. Het belangrijkste verschil is dat Eucalan lanoline bevat en Soak niet.

Lanoline (of schapenvet) zorgt ervoor dat de wol goed in conditie blijft. Vaak is dit product in het verwerkingsproces verloren gegaan. Door te blocken met een drupje eucalan, breng je het weer terug in de wol, waardoor je werk in betere conditie blijft. Je kunt eucalan dus alleen gebruiken bij dierlijke producten. Als je eucalan gebruikt op niet-dierlijke vezels, zoals acryl, kan er een vettig laagje op je haakwerk komen. Zonde!

Voor haak- of breiwerk in acryl kun je beter Soak gebruiken. Hierin zit geen lanoline, maar het is een wasmiddel dat je in je werk kunt laten zitten. Je hoeft dit dus niet uit te spoelen. Soak verzorgt je werk en zorgt er bovendien voor dat het heerlijk blijft ruiken. Soak kun je overigens ook prima gebruiken voor natuurlijke producten, zoals wol of mohair.

Water

Blocken begint met je werk nat maken. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Met een plantenspuit (al dan niet met een drupje wolwasmiddel).
  • Onder de kraan
  • In een sopje

Welke methode je gebruikt, maakt niet heel veel uit. Voor kleine, dunne lapjes gebruik ik vaak een plantenspuit, grote projecten laat ik eerst een half uurtje laat weken in een sopje met eucalan of Soak.

Blockmatten

Je hebt natuurlijk een plek nodig om je werk te blocken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Er zijn speciale blockmatten te koop, die je in elkaar kunt klikken. Als je veel en vaak grote werken blockt, is dit een goede investering. Als je echter af en toe een project af maakt, voldoen de puzzelmatten van je kinderen of kleinkinderen ook. Deze vind je vaak bij de action of hema. Je kunt ook prima blocken op het matras van je logeerbed.

T-pins of block wires

Om je werk vast te zetten, adviseer ik je wel om te investeren in goede pinnen. Goede spelden om mee te blocken zijn groot genoeg, zodat je ze stevig in je blockmat of matras kunt duwen. Maar bovenal zijn ze roestvrij. Je moet er toch niet aan denken dat er, na uren breien of haken, roestplekken op je werk komen!

Naast pinnen, zijn er ook block wires te koop. Dit zijn lange, stalen kabels, die zich meevormen naar je werk. Je zet deze op een aantal plekken vast met een speldje. Deze block wires zijn met name geschikt als je grote werken wilt blocken, zoals omslagdoeken.

Sietske
Leuk dat je een van mijn blogs hebt gelezen op de blog van Marlaine! Ik ben Sietske van Siets aan de Maak en ik ben al ruim vijf jaar verslaafd aan naald en draad. Wat voor naald en wat voor draad maakt me niets uit. Breien, haken en borduren, ik draai nergens mijn hand voor om.

 

Lees meer over

Foto: Rocknwool (Splash)

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »