Terug

Drie manieren om een hiel te breien

Drie manieren om een hiel te breien

Sokken breien is niet moeilijk, er zijn maar een paar trucjes die je even onder de knie moet krijgen. Als de boord is gelukt, blijkt het stuk over de enkel van je nieuwe sok eigenlijk een stuk makkelijker dan je dacht. En dan komt de hiel. Er zijn drie manieren om een hiel te breien. Kies je favoriet!

Jojo-hiel

Hij wordt ook wel de boemerang-hiel of zandloper-hiel genoemd. Over de helft van het aantal steken brei je steeds kortere toeren, en je begint elke nieuwe toer met een bijzondere steek met de draad aan de verkeerde kant van je werk. Die bijzondere steek ziet er een beetje uit als een kies: twee pootjes, in plaats van één. Heb je het smalste punt van de hiel bereikt, dan ga je die bijzondere steken weer meebreien. Let op, deze hiel valt laag uit, dus hou daar rekening mee als je moet uitmeten wanneer je met de hiel gaat beginnen.

 

Tomatenhiel

Een paar jaar geleden dook hij ineens op internet op: de tomatenhiel. Het verminderen en vermeerderen gaat in drie stappen, waardoor de overgang geleidelijker gaat. Cat Bordhi legt het uit, zowel met de flexibele rondbreinaalden als met ouderwetse sokkenpennen. De tomatenhiel is makkelijker om te breien, en omdat de hiel geleidelijker gaat, krijg je niet zo snel gaatjes bij de overgang van hiel naar sok.

 

Hollandse hiel

De Hollandse hiel zie je vaak in geitenwollensokken. Het is een vierkant lapje over de helft van het aantal steken, de ‘grote hiel’. Daarna brei je de ‘kleine hiel’ met verkorte toeren, zodat je de bocht omgaat. Daarna neem je steken aan de zijkant van de grote hiel op en gaat die meebreien, en verminderen (anders brei je een olifantensok). Het is handig om de laatste steken van de grote hiel averecht te breien, zodat je ribbeltjes krijgt. Dat is makkelijker tellen als je de kleine hiel gaat maken. Of neem de eerste steek van elke toer af zonder te breien, ook een trucje om straks makkelijker aan de kleine hiel te beginnen.

Foto bovenaan: Les Triconautes (Unsplash)

Lees meer over

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »