Terug

‘Als ik geen haakwerkje bij me heb, dan is er iets aan de hand’

‘Als ik geen haakwerkje bij me heb, dan is er iets aan de hand’

Sonja heeft eigenhandig tweehonderd mensen aan het haken gekregen, dankzij de workshops in haar woonkamer. Als zij niet aan het haken is, dan is er iets mis.

Naam: Sonja (43)
Beroep: medewerker thuiszorg en assistent turnjuf
Haak-tip: ‘Gebruik markeerders, ook als je een gevorderde haker bent. Anders heb je toch de kans dat je de tel kwijtraakt en een heel stuk moet uithalen…’

Wanneer begon jouw liefde voor haken?

‘Een jaar of tien geleden hoorde ik iemand vertellen dat ze zo gek was op haken. Ik dacht: dat is toch heel oubollig? Maar toen ze liet zien wat ze allemaal maakte, was ik verkocht! Zij heeft het me geleerd en sindsdien ben ik lós. Ik haak elke dag een paar uur, de meeste dagen per week. Als ik geen haakwerkje bij me heb, gaat het niet goed met me.’

Is het moeilijk om te leren haken?

‘Een kwestie van volhouden. Als je de basis kent, leer je makkelijk iets nieuws. Ik heb een tijdje workshops gegeven om mensen in zes weken te leren hoe je een knuffel kunt haken. Als iemand net begint, is het lastig om bijvoorbeeld te zien waar ze de vaste aan een ketting moeten zetten. Als je dat eenmaal snapt, kun je door. En de magische lus is niet makkelijk, dat is het beginnetje van rondhaken.’

Kun je dat niet even uitleggen in een filmpje?

‘Er zijn veel haakfilmpjes op Youtube, ook filmpjes waarin steken worden gedemonstreerd. Maar voor sommige mensen is het toch makkelijker als iemand even meekijkt en vertelt waar ze mis steken. Toen ik leerde haken, was ik ook blij dat iemand naar mijn haakwerk keek en aanwees wat er niet goed was.’

Dus je hebt ook andere mensen aangestoken met je haak-liefde?

‘Ik denk dat ik wel tweehonderd mensen heb leren haken, over de jaren heen. Ik heb nu helaas geen tijd meer om haakles te geven, mijn werk is te druk. Maar elke week haak ik nog met een groepje vriendinnen. We noemen onszelf de haakmutsjes, elke woensdagavond tussen acht en tien zitten we bij elkaar om te haken en te kletsen. Ook handig dat je elkaar even kunt helpen, als iemand er niet uitkomt. Ik had laatst een kussensloop met kabels, ik begreep niks van dat patroon en ik zat helemaal vast. Ik gaf het haakwerk aan een vriendin, een dag later had ik het weer terug: helemaal perfect.’

Vorig jaar was ik te laat begonnen met de paasknuffel, dit jaar maak ik 'm af.

Je begon met knuffels haken, doe je dat nog steeds?

‘Daar ben ik helemaal gek op. Na een tijdje zit je huis overvol, wat moet je dan? Ik ben ze gaan weggeven, aan een goed doel voor kleine kinderen die wel een cadeautje kunnen gebruiken. Heel leuk om te doen en het geeft me een goed gevoel. Maar ik maak ook andere dingen. Laatst heb ik een sjaal gehaakt voor een van mijn cliënten. Hij was helemaal niet blij met de sjaal die hij in de winkel had gekocht: die was te lang en onhandig voor hem. Ik heb een sjaal gehaakt die precies op maat is, in grijs en antracietblauw. Hij is er helemaal blij mee.’

Wat heb je nu onder handen?

‘Een paasknuffel. Vorig jaar bleef hij half af liggen, ik was te laat voor Pasen. Toen heb ik ‘m weggelegd en nu dacht ik: laat ik op tijd beginnen. Hij is bijna af, ik hoef alleen nog maar het jasje. En daarna? Weer een knuffel, dat vind ik nou eenmaal het leukste.’

Lees meer over

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »