Terug

5 tips voor beginnende hakers

5 tips voor beginnende hakers

Ga je voor het eerst iets haken? Wij geven je vijf toptips, zodat je eerste haakwerk een echt kunstwerk wordt. En als je al een gevorderde haker bent: een paar praktische tips zijn altijd welkom, toch?

1. Maak een bolletje

Nieuw garen, mooie kleuren: de verleiding is groot om de wikkel eraf te scheuren en meteen aan de slag te gaan. Maar het is verstandiger om eerst een mooi bolletje te maken van het garen. Een netjes bolletje zorgt ervoor dat de draadspanning in je hele werk gelijk is. En met een bol voorkom je knopen en een soort onontwarbare kluwen waar je geen oplossing meer in ziet. Zonde!
(Handig? Een wolmolen. Krijg je de mooiste bolletjes van!)

2. Katten de kamer uit

Speelt jouw kat ook met alles wat maar beweegt? Zeker weten dat hij of zij onweerstaanbaar wordt aangetrokken tot een ronddansend bolletje wol in de kamer. En telkens je kat met zijn klauwen uit je wol te halen… Dus zet de kat even buiten als je gaat beginnen met een nieuw haakwerkje. Lukt dat niet? Doe je bol wol dan in een tasje of een kom, een zogenaamde yarn bowl, zodat het iets minder verleidelijk wordt voor het poezenbeest om ermee te gaan voetballen.

3. Kies de juiste haaknaald

Echt een beginnersfout: je hebt een haaknaald, je hebt garen, dus wat heb je verder nog nodig? Maar de dikte van je naald moet passen bij de dikte van je garen en bij jouw manier van haken. Haak je wat strakker? Kies dan een dikkere naald. Heb je juist een losse hand van haken? Dan is een dunnere naald beter. Ga je aan grotere projecten werken, dan is een speciale ergonomische haaknaald misschien iets voor jou. En natuurlijk gebruik je dezelfde naald tijdens het hele haakproject. Halverwege switchen naar een dunnere of een dikkere naald, dat zie je in de steken.

4. Haal je werk uit, als het moet

Heb je een fout gemaakt? Of is een stukje gewoon niet zo goed gelukt? Wees niet bang om een stuk van je haakwerk weer uit te halen. Jammer van de moeite, maar het is achteraf vooral jammer als je iets hebt gemaakt wat het nét niet is. Ervaren hakers kunnen een telfout of een vergissing in de steken nog wel corrigeren, maar als beginner hou je je natuurlijk strikt aan het patroon – en dat betekent soms even een paar rijen terug.

5. Experimenteer erop los

Je volgt het patroon, maar… de keuze van kleuren, welk garen je gaat gebruiken en hoe je je haakwerk afwerkt, dat is helemaal aan jou. Vind je een randje niet mooi? Dan haak je dat gewoon op een andere manier. Heb je zin om een bloem te haken? Dan maak je die ergens vast op je nieuwe haakwerk. Geef je creativiteit de ruimte en maak je haakwerk precies zoals jij het mooi vindt!

Lees meer over

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »