Terug

Vijf manieren om je wol te bewaren

Vijf manieren om je wol te bewaren

Ik ben gek op mijn wolvoorraad. Ik doe niets liever dan die bolletjes aaien en naast elkaar leggen tot er de perfecte kleurencombinatie uit komt rollen. Een nadeel van bolletjes wol is dat ze nog wel eens aan de rol willen gaan. Zeker als je gaat stapelen, blijft het bij mij zelden mooi liggen. Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Ik zet mijn favoriete manieren voor het bewaren van garen op een rijtje.

1.  Gebruik een wolmolen

De eerste en gelijk beste tip die ik je kan geven is het aanschaffen van een wolmolen. Je verandert hiermee in een handomdraai je bolletjes in mooie yarn cakes. Omdat deze aan de boven- en onderkant plat zijn, stapelen ze veel makkelijker. Bovendien vind ik het op een cake fijner om kleuren te vergelijken. Je hebt ten slotte meer oppervlak. Ook bij verloopbollen, kun je hier de verschillende kleuren goed zien. Zorg wel dat er voldoende spanning op je draad staat bij het opwikkelen. Je krijg op die manier een mooie, strakke cake. Ik begeleid de draad nog met de hand, op het moment dat ik de wolmolen heb vastgeklemd aan mijn tafel. Ook hier: oefening baart kunst, en voor je het weet, heb je net een wolwinkel thuis.

2.  Gebruik een yarn bowl

Tijdens het haken of breien, heb ik mijn garen eigenlijk altijd in een mandje naast me staan. Hiervoor heb je ook prachtige yarn bowls. Je legt hier je bol of cake in. Als je vervolgens het garen door de geleider laat lopen, blijft je wol netjes op zijn plaats en het is ook nog eens een tof home deco item. Deze yarn bowls zijn namelijk te koop in verschillende designs. Zeker voor grote bollen, vind ik dit erg goed werken.

3.  Gebruik een draaischijf

Een andere grote favoriet tijdens het werken aan een project is een garen draaischijf. Ik heb er 3 thuis (oeps). Op zo’n draaischijf 'plug' je je garen en je kunt aan de slag. Je hebt geen last meer van rondstuiterende bolletjes die stof vangen. Omdat je je bolletje van de buitenkant afwikkelt, houd je altijd een stevig bolletje over, ook als je niet de hele bol opmaakt. Ik gebruik deze draaischijven ook als ik werk met meerdere kleuren. Zorg wel dat je niet te snel haakt of breit. Ik moest er toen ik deze draaimolens net gebruikte wel even aan wennen. Ik was gewend om mijn garen een flinke ruk te geven, op het moment dat ik wol tekort kwam. Als je dat hier doet, draait je molen door. Het garen wil dan nog wel eens onder de draaischijf ophopen. Makkelijk te fixen hoor, door het bovenste en onderste deel even van elkaar af te schuiven. Het kost gewoon even aanpassingsvermogen en een andere manier van breien. Mijn ervaring is wel dat het makkelijker is om je draadspanning gelijk te houden, omdat het garen gelijkmatig wordt afgerold.

4. Gebruik een project bag

Om mijn projecten op te ruimen, gebruik ik verschillende project bags. Oké, toegegeven, meestal slingert de wol gewoon rond in mijn huis, maar als ik een zeldzaam moment van structuur heb, gebruik ik graag project bags Om mijn projecten op te ruimen, gebruik ik verschillende project bags. Oké, toegegeven, meestal slingert de wol gewoon rond in mijn huis, maar als ik een zeldzaam moment van structuur heb, gebruik ik graag project bags. Zo heb ik ook etuis en toilettassen in mijn collectie die ik gebruik. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet een heel monogaam handwerktype ben. Verre van zelfs. Nog voor ik een project begonnen ben, heb ik alweer een nieuw project op het oog. Nu ik wat meer aan het ontwerpen ben, kán ik niet anders dan projecten afmaken. Maar ook dan komen project bags heel goed van pas. Ik gebruik ze namelijk ook om toekomstige projecten bij elkaar te houden.

5. Offer een kamer op als wolkamer

Ik heb het geluk dat we een groot huis hebben, waar we met z’n tweetjes wonen. En ja jongens, ik geef het toe. Ik heb een wolkamer thuis. En hij staat nog vol ook! Manlief heeft de kamer omgedoopt tot “wolhol”. Ik bewaar boven mijn voorraad en works in progress. In de woonkamer heb ik een kastje met vier laden, waar ik de projecten in bewaar, waar ik op dat moment mee bezig ben (oké, plus een op de bank, plus een in het mandje naast de bank). Zo probeer ik voor mezelf een beetje overzicht te houden.Sietske
Leuk dat je een van mijn blogs hebt gelezen op de blog van Marlaine! Ik ben Sietske van Siets aan de Maak en ik ben al ruim vijf jaar verslaafd aan naald en draad. Wat voor naald en wat voor draad maakt me niets uit. Breien, haken en borduren, ik draai nergens mijn hand voor om.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Marlaine 9,3 / 10 - 467 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »